Rádi bychom vám krátce představili co vše zahrnuje ruční výroba v našem podání.
Zde je příběh Ostružinového džemu:
Náš příběh začíná v Janovicích v malebném podhůří Beskyd na mezích u lesa. V roce 2018 byla skutečně velká úroda. Vybaveni bandaskami mísami a lavory jsme začali všichni sbírat, i když bylo velké teplo.
Sběr je velmi náročný, protože ty největší ostružiny jsou zpravidla nejdále a každý krok a pohyb je nutné pečlivě zvažovat. Kromě nadšených výkřiků mám tu největší a nejčernější ostružinu se ozývá také auůů a pomoóóc… to ostružiní mě nechce pustit…
Ruční sběr se zkrátka bez šrámů neobejde.
To co ten den nasbíráme, musíme co nejrychleji zpracovat.
Nejdříve se vše ručně přebere a oddělí krásné a zdravé od nezralých a shnilých kousků. Naštěstí jich bylo málo.
Po umytí jdeme na vaření. Vše dáme do hrnce a začíná se vařit na sporáku ve vlastní provozovně. Nálada je výborná.
Ostružiny se vaří šetrně a způsobem, aby se zachovala chuť, vůně a barva. Vše se míchá ručně vařečkou.
Nyní přichází další náročná část, kdy ostružiny ručně pasírujeme což je fyzicky velmi náročné, a proto se s manželem střídáme.
Uf je to za námi a výsledek? Objemově ubyde skoro polovina z hrnce… Dobrá nálada lehce opadla. Snažíme se dále povzbuzovat, protože víme, že výsledek bude vynikající!
Přidá se třtinový cukr s citrusovým pektinem a citrónovou šťávou.
Po závěrečném doladění chutí opět ručně plníme skleničky, které jsme předtím umyli a sterilizovali.
Utahování víček je už v rukou manžela, který si tak udržuje fyzičku.
Závěrem už jen ručně nalepíme etiketu o složení a etiketu druhu výrobku.
Kulatá textilní čepička se uváže a výsledek už necháme posoudit vás.
Věříme, že tento příběh i vám zprostředkoval pozitivní náladu našich produktů, se kterou je děláme…